Teraz jest niedziela, 5 września 2010, 03:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak długo od wystąpienia objawów diagnozowałyście chorobę?
PostNapisane: środa, 12 maja 2010, 16:50 

Ja także miesiączkować zaczęłam w wieku 12 lat :D Kilka pierwszych @ było właściwie bezbolesnych, a później to już poszło szybko... Pojawiły się bóle, które narastały z miesiąca na miesiąc (1 dzień @) + bóle krzyża, tak jakby nerek (pod ostatnimi żebrami), albo po prostu bóle lędźwiowe promieniowały, zasłabnięcia, później bóle trwały już do 3-go dnia @, a jeszcze później to już zaczynały się nawet 2 tygodnie przed wraz z biegunkami (człowiek może się poważnie pochorować, jak ma biegunkę 2 tyg. bez powodu :/).

do ginekologa chodziłam od 16 roku życia i od razu proponowano mi tabletki anty na "moją urodę". Zadziwiające, że około w tym samym czasie pojechałam do lekarza madycyny niekonwencjonalnej, a on nie wiedząc nic o mnie i nie pytając o nic, po badaniu dłoni, stwierdził, że choruję na endometriozę (z innymi chorobami też trafił). Gdy kolejnym ginekologom sugerowałam to schorzenie, to mnie wyśmiewali, bo niby za młoda byłam na endo. USG zawsze niby ok było, a tyłozgięciem nikt się nie przejmował zbytnio. Dopiero w wieku 21 lat (grudzień 2008) trafiłam do lekarza z Katowic, który od razu skierował mnie na podstawowe badania i laparo. Zabieg przeszłam w ostatnich dniach stycznia 2009 roku i endometrioza niestety się potwierdziła. Zatem mineło około 9 lat od objawów do diagnozy, czyli praktycznie całe moje "kobiece" życie.

Obecnie: Brak leczenie farmakologicznego, obserwacja.

Moja historia

Obrazek

PostNapisane: piątek, 14 maja 2010, 20:05 

ja też dostałam miesiączki w wieku 12 lat,
do 17 roku życia było w miare ok.
potem już coraz gorsze boleśniejsze miesiączki, mnóstwo leków i latania po lekarzach,każdy gadal co innego, okropne bole i skurcze
dopiero w wieku 20 lat jeden mądry ginekolog odkrył co mi dolega

PostNapisane: niedziela, 30 maja 2010, 14:15 

Ja w sumie po 3 latach dowiedziałam się co to endo...chodziłam po lekarzach,jednak kazdy twierdził ze to normalne..a ogólna diagnoza padła po laparoskopii po 4 latach czyli 1 czerwca 2009 roku

Bardzo Silne Objawy.Przed Laparo Próba zajścia w ciąże,niestety bez żadnych skutków:(Odstawienie Hormonów.Leczenie 2 lekami bez żadnych rezultatów.W końcu Laparo 1 Czerwca 2009 Roku -Endometrioza I stopnia na lewym jajowodzie.
11.11.09-Wielki Powrót Endo:(

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 11:59 

Witam! Ja z bólami tak sobie żyłam chyba ze 3 lata prawie, na pewno ze 2, mialam straszne bóle miesiaczkowe, bóle podczas wspołzycia pojawily sie troche pozniej, bole w czasie badania ginekologicznego, dolegliwosci jelitowe, problemy z pecherzem, ale coz wina troche moja, bo myslalam, ze taka moja uroda i musze cierpiec, poza tym mialam stwerdzona chorobe wrzodowa, wiec stwierdzilam, ze po prostu w czasie okresu bole brzucha sie nasilaja, coz za glupota, raz czy dwa powiedzialam lekarzom o moich dolegliwosciach, ale zbagatelizowali, takze jest w tym tez moja wina, choc lekarzy rowniez, w koncu torbiele, laparo i diagnoza endo 4 stopnia, szok, jak pewnie u kazdej z was,teraz skonczylam brac okropny danazol, wysiadl mi zoladek,mam cala twarz w krostach i super, nigdy w zyciu bym go juz nie wziela, pozdrawiam i zycze sobie i wam duzo silyhttp://www.endometriosis.org.pl/for ... 859e5699d#

PostNapisane: piątek, 30 lipca 2010, 16:55 

u mnie 4 misiące uwazano,ze udaje,ze w ogole coś mnie boli,a wyszło zapalenie jelit,a z endometrioza jak na razie zalecono mi zahamowanie miesiaczki bo ginekolog stwiedził,ze zewn objawow żadanych nie widzi ( dodam,ze to prof), więc nie wiem czy to mam czy nie i ile będe czekac na to aby skierowano mnie na jakies konkretne badania;/ ja od listopada 2009 przestałam ufac lekarzom,ciągle wydaje mi sie jak opowiadam co mi jest,ze oni tego nie słysza albo mysla,ze ja symuluje;/ u mnie każda wizyta jest stresująca,mimo,ze lecze sie prywatnie i zostawiam kupę kasy u nich;/ ech....

PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2010, 13:20 

U mnie poszło szybko aczkolwiek przypadkowo. Torbiel pojawiła się w październiku przy corocznym przeglądzie. Ponieważ była bezobjawowa i badanie wypadło w II poł cyklu, kazano mi ją obserwować. za miesiąc się spłaszczyła, co pani od usg kazała przyjąć za dobry omen.
Potem zaczęly się bóle, więc w marcu poszłam znowu na usg. Wtedy padło podejrzenie, że to może krwotoczna. Dostałam skierowanie na ca-125 i brałam luteinę. Ca podwyższone, torbiel bez zmian 3x4 cm, w kwietniu lekarz powiedział, że to zapewne endometrialna i zaordynował laparo.
Zaproponował prywatnie, ale ponad 3.500 tys uznałam za przesadę i poszłam do państwowego. O ile ja byłam cierpliwa w czekaniu na swoję kolej, moja torbiel tyle wyrozumiałości nie miała :? . Tydzień przed planowanym terminem, trafiłam do szpitala w stanie ostrym z 8cm balonem. wyłam z bólu.
Tak więc szczęśliwie droga i diagnoza chyba dość krótkie były . Finał tylko nerwowy.
Ale tak naprawdę cała walka dopiero teraz się zacznie :|

10.08.2010 na prawym jajniku torbiel 6cm, czynnościowa? do kontroli
19.08.2010 amba fatima, torbieli ni ma

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1